Na izmaku XX veka, u sam njegov smiraj, posle više od pet vekova svoje burne istorije, Šabac se sprema da ponosno zakorači u XXI vek. Svestan činjenice da je relativno mlad grad, a zna se da je svakoj mladosti svojstveno određeno samoljublje i ponos, tako i Šabac gordo i sa euforijom teži ovom milenijumskom napretku. Razlozi za ovu gordost moraju mu se priznati, jer nije mala stvar za jedan grad biti sedište Mačvanskog okruga, u isto vreme administrativni, privredni, kulturni, zdravstveni, obrazovni i sportski centar regije koja se naziva Podrinje. Opština Šabac se prostire na površini od 797km2 i ima 127.000 stanovnika.

Grad Šabac danas ispoljava brojne funkcije koje sve zajedno čine da se on i u ovim vremenima visoko kotira u Srbiji i Jugoslaviji. I posle dužeg niza godina pod poznatim političkim okolnostima, Šabac je uspeo da očuva vitalnost svoje privrede i po realnim primanjima građana ostane u gornjem delu lestvice gradova Srbije. Transformacija oblika vlasništva nad kapitalom i sve veća uloga privatnog sektora mnogo doprinose poboljšanju ukupne slike ekonomskog života grada i opštine.

Moderno urbanistički postavljen, naslonjen na veliku reku, saobraćajno dobro povezan, sa prijatnom klimom, obiljem zdrave pijaće vode, sa mogućnošću širenja ka svom zaleđu, Šabac zaista predstavlja gotovo idealnu sredinu za zdrav, ugodan i produktivan život. Kao takav,ovaj grad je uvek bio prijemčiv za sve napredne ideje i uvek ih je među prvima prihvatao i sprovodio u praktičan život, a neretko one su baš u Šapcu unapređivane i dobijale novi, lepši smisao.

Šabac danas ima veoma moderan bolnički centar u kome radi impozantan broj lekara specijalista i u kome se dnevno obavi ogroman broj pregleda i intervencija. U većini grana medicine, šabački lekari prate vrhunske svetske tokove, pa i pored teškoća uspevaju da pacijentima pruže adekvatnu medicinsku pomoć.

Ono što je karakteristično za Šabac i Šapčane, ne može se izraziti jezikom brojki pa ni suvoparnim tekstualnim prikazom. To je, naime, onaj specifični, šabački,"ČIVIJAŠKI" duh, vazda mlad i vazda nemiran. Taj je duh vekovima već prisutan, on živi kao da ga hrani ovaj šabački vazduh, i svako ko duže u ovom gradu boravi, pa i da nije rođeni Šapčanin, počinje da ga poprima neizostavno. Fini šeretluk, poseban smisao za humor - na tuđi ali i na svoj račun, specifičan odnos prema protoku vremena, koje kao da pokušava da zaustavi u kafani, to su neke od crta karaktera Šapčana, ČIVIJAŠA. Valjda nigde u Srbiji nema veći broj kafana u odnosu na broj stanovnika i valjda one nigde nisu punije nego ovde. I stalno se otvaraju nove, a stare retko nestaju. I svakog gosta, a posebno onog sa strane, dočekuju otvorenog srca. U mnogim od ovih ugostiteljskih objekata svira "živa" muzika, kao da se Šabac zakleo da se amanet Cicvarića održi do u večnost. Šabac je grad mladih. Mladost ovog grada uočljiva je na svakom koraku. Prepune škole, na sve strane veseli dečji smeh, krcati sportski tereni, kafići, diskoteke...

Odavno je Šabac prerastao lokalne okvire, pa tako danas ovde na školovanje dolazi srednjoškolci i studenti i iz drugih gradova. Brojna sportska takmičenja, kultura događanja i razne druge manifestacije podstiču druženje i dolazak mladih iz drugih sredina u Šabac, grad koji je uvek otvorenog srca primao sve dobronamerne ljude. U gostoljubivost ovog grada i njegovih stanovnika, kao i nivo kvaliteta njegove ugostiteljske ponude, uverićete se kada posetite neki od šabačkih ugostiteljskih objekata. Nekoliko hotela, više odličnih restorana, kao i brojni manji ugostiteljski objekti, pružiće vam zaista vrhunski ugostiteljski kvalitet - kvalitet za pamćenje.

www.sabac.org